Een stoomcurcus stamboomonderzoek (genealogie) met openarch.nl
In dit artikel vertel ik hoe je simpel en gratis je voorouders kan ontdekken. Ik heb zelf dit jaar veel aan mijn stamboom gewerkt (oftewel aan genealogie gedaan) en hierbij o.a. gebruik gemaakt van diverse websites tegen betaling, maar veel informatie bleek ook gratis te vinden! Die kennis wil ik graag hier delen. Ik ga niet vertellen over programma’s, maar alleen hoe je kan ontdekken wie je voorouders zijn. De informatie staat namelijk gewoon (in de meeste gevallen dan) gratis op internet! Wat je nodig hebt zijn de namen van overleden voorouders (om privacyredenen wordt over levende personen meestal geen genealogie-informatie gepubliceerd). Je (Nederlandse) overgrootouders of grootouders dus (afhankelijk van jouw en hun leeftijd). Ik zal stap voor stap uitleggen hoe het werkt en Jules Deelder als voorbeeld nemen (hij was in Verborgen Verleden te zien en ik ontdekte zo dat we een voorouder delen). Ik maak hierbij gebruik van de website Open Archieven. Op deze website staan heel veel gedigitaliseerde documenten over vooral geboortes, bruiloften en overlijden van inwoners van Nederland van ongeveer 1750 tot ongeveer 1960 (zie noot 1 voor verduidelijking)
Justus Anton (Jules) Deelder (geboren 24 november 1941 in Rotterdam) heeft Arie Deelder als vader. De ouders van zijn vader (opa en oma van Jules) heten Simon Deelder (1877-1964) en Adriaantje van Es (1884-1965). Die gaan we zoeken op Open Archieven. In de zoekbalk tikken we in: Simon Deelder & Van Es (Simon Deelder & Es geeft overigens hetzelfde resultaat. De hoofdletters zijn eigenlijk ook niet nodig). “U heeft gezocht naar personen in akten met Simon Deelder in de naam waarin ook de naam van es voorkomt, dit geeft 9 zoekresultaten.” en dan zie je dit:
Ik vind het handig de resultaten op datum te sorteren. Dat kan door op datum te klikken.
We klikken vervolgens op het resultaat van 9-12-03 en zien dit:
Hee, nu weten we de namen van vier overgrootouders van Jules! Jacobus Cornelis Deelder, Aagje Zwaan, Arie Marinus van Es en Teuntje van Dam. Deze namen kunnen we invoeren in een stamboomprogramma en/of stamboomwebsite, maar intikken in Word, Kladblok of zelfs opschrijven met pen en papier werkt natuurlijk ook.
Tussendoor: ooms, tantes, verre neven etc.
Voordat we nog een generatie terug gaan kunnen we eerst de andere resultaten bekijken. Klik bijvoorbeeld op het resultaat van 27-1-1907 (ik heb voorkennis) en dan zie je dit:
Aha, de vader van Jules! Die blijkt geboren te zijn op 27 januari 1907. En klik op het resultaat van 12-10-1933:
Nu zien we ook de naam van de moeder van Jules van van zijn andere opa en oma. Zijn moeder was 25 jaar oud op 10 oktober 1933: ze is dus waarschijnlijk in 1908 in Den Haag geboren (en anders eind 1907). Op deze manier kunnen we ook de namen van de ooms en tantes van Jules vinden (en op vergelijkbare manier van verre neven en nichten).
Betovergrootouders
We hadden al namen van overgrootouders gevonden. Kunnen we ook betovergrootouders vinden? We hadden de namen van de vader en moeder van de oma van Jules al gevonden: Arie Marinus van Es en Teuntje van Dam. We vullen in de zoekbalk in: Arie van Es & Dam.
De bruiloft van Arie en Teuntje staat er niet bij. Maar we kunnen wel op het resultaat van 26-5-1917 klikken (het resultaat van 19-10-1916 betreft overigens de zoon van Arie Marinus die ook Arie Marinus heet).
En hier zien we de namen van de ouders van Arie (partner: Teuntje van Dam, dus het gaat echt om onze Arie), namelijk Jan van Es en Ariaantje Rook (en dat zijn dus betovergrootouders van Jules).
Nog verder terug
Zo kunnen we verder gaan ontdekken op Open Archieven, maar er is ook een partnerwebsite waar we informatie vandaan kunnen halen,
Genealogie Online. Dit is een website waar mensen hun stamboom kunnen publiceren en bijhouden.
Als je namelijk bij de info over het overlijden van Arie op 26-5-1917 naar beneden scrollt, krijg je dit te zien.
Het blijkt dat de mensen waarnaar we gezocht hebben ook in stambomen op Genealogie Online voorkomen. Laten we bijvoorbeeld klikken op “Jan van Es (1824-1912) komt voor in de online stamboom Stamboom Goedhart en Manni” en dan zien we dit.
En kijk, zo kunnen we gebruik maken van het werk dat iemand anders heeft gedaan! We zien dat Klaas van Es en Lena Schippers oudouders van Jules zijn, Willem Schippers en Trijntje Boot zijn oudgrootouders en we kunnen zelfs nog meer generaties terug, tot in de 17e eeuw. Hierbij overigens een kleine disclaimer: de informatie die iemand anders gevonden heeft kan fouten bevatten. In de meeste gevallen zal het wel kloppen, bij twijfel kan je proberen het zelf te controleren via Open Archieven. Je weet hopelijk inmiddels hoe dat moet.
Hopelijk heeft dit artikel je geholpen. Mocht er iets onduidelijk zijn, reageer dan vooral. Als dit artikel je geholpen heeft mag je ook reageren natuurlijk 🙂
(1) Akten mogen pas na een bepaalde tijd gepubliceerd worden:
geboorteakten – 100 jaar na geboorte
huwelijksakten – 75 jaar na huwelijk
overlijdensakten – 50 jaar na overlijden
P.S. Nog een paar tips voor zoeken op openarch.nl:
* Je kan een jaartal toevoegen (b.v. deelder 1858) of zelfs een periode (b.v. deelder 1850-1860)
* Je kan een joker toevoegen, handig met namen die op verschillende manieren geschreven worden (b.v. bru*n om zowel op bruijn als bruin te zoeken)
* In het geval van verschillend gespeelde namen kan het ook handig zijn fonetisch te zoeken met een ~ (dus ~bruin zal als het goed is ook bruijn als resultaat geven)
* Je kan ook namen uitsluiten op dezelfde manier als bij google, dus met een mintiken (deelder – simon geeft veel deelders maar geen simon)
* Als je iemand wilt zoeken die b.v. Cornelis als achternaam heeft, kun je >cornelis gebruiken, dan krijg je geen mensen met cornelis als voornaam (tenzij er een Cornelis Cornelis bestaat…)
* Je kan zoekresultaten ook nog filteren op b.v. plaatsnaam.
Eén gedachte over “ Een stoomcurcus stamboomonderzoek (genealogie) met openarch.nl”
Hi Dimitri,
Ik dacht, voor vanavond es even kijken wat er zoal van jou te vinden is ;-). En nu kom ik deze stamboomtips tegen. Mijn familie heeft ook een flinke stamboom, en via Open Archieven kan ik e.e.a. nog eens natrekken. Bedankt!
Groeten,
Paul