Muziek luisteren op het web

Internet heeft het leven op vele manieren makkelijker gemaakt, en een ervan is dat het veel makkelijker is om nieuwe muziek te ontdekken, of oude muziek te herontdekken. Vroeger moest je naar de platenwinkel als je via de radio of een vriend op een interessante artiest werd gewezen, nu kun je met een paar muisklikken luisteren of de artiest echt wat voor je is. En soms ook nog interessante suggesties krijgen, of meteen nummers downloaden. Maar hoe? Ik zal hieronder een aantal manieren geven om via het WWW muziek van bepaalde artiesten te luisteren, eerst een paar bekende manieren, en dan twee die ik recent ontdekt hebt.

Zoals voor alles kun je natuurlijk Google gebruiken. Dan ontdek je waarschijnlijk de homepage van de artiest waarop waarschijnlijk ook muziek te horen is. Al gebruik artiesten daar tegenwoordig vaak ook Myspace voor. Zo kun je op www.myspace.com/markronson niet alleen de grote hit Valerie horen, maar ook de geweldige Radiohead-cover Just.

Ook Youtube is heel handig als je naar een bepaald liedje of muziek van een bepaalde artiest op zoek bent. Als het nummer een hit was vind je het sowieso wel en kun je meteen ook de clip zien, maar er staan ook veel live-opnamen op, of video’s die door amateurs gemaakt zijn op een bepaald nummer.

Nog meer muziek staat op de site last.fm. Hier vind je op de pagina van Mark Ronson niet alleen een biografie en fragmenten van veel van zijn nummers (overigens staan er soms ook complete nummers op, en zelfs gratis te downloaden mp3’s) maar ook links naar video’s (via Youtube) en suggesties voor vergelijkbare artiesten, die je wellicht ook leuk vindt. Zo heb ik al een boel artiesten ontdekt.

Twee sites heb ik recent ontdekt, en sindsdien veel gebruikt: playlist.com en Seeqpod. Bij beide sites kun je via de zoekfunctie allerlei muziek die op het web staat direct beluisteren. Er zijn wat verschillen: Seeqpod geeft ook video’s, en geeft bij mp3’s weliswaar aan wat het adres van het bestand is, maar niet zoekbaar of copieerbaar, zodat je als je de mp3 wilt downloaden, je het adres handmatig zal moeten overtikken in de adresbalk van je browser. Bij Playlist kun je door ‘visit site’ in veel gevallen het mp3-bestand vinden en saven. De mogelijkheid om een playlist te maken is ook leuk, die kan je dan b.v. op je weblog of hyve zetten. Maar ik gebruik het tegenwoordig vaak in plaats van downloaden via een peer-to-peer-programma. Via het web is net zo makkelijk!

You may also like...