Mediaplayer: zuinig (MusikCube) of extra functies (Songbird)

Mediaplayer: zuinig (MusikCube) of extra functies (Songbird)

Er zijn een heleboel mediaplayers (programma’s om muziek en eventueel ook filmpjes mee af te spelen). Maar wat betreft het afspelen van muziek is wat mij betreft de keuze niet tussen Itunes (log programma), Winamp (best ok verder) en Windows Mediaplayer (als muziekafspeler m.i. wat beperkt), maar tussen MusikCube en Songbird. Mensen die vaak mp3’s afspelen op hun computer, let goed op!

Het grootste voordeel van MusikCube is dat het weinig geheugen kost, namelijk zo’n 10k. Er zijn programma’s waarvan je niet eens weet dat ze aanstaan die meer gebruiken. Als je dus zuinig wil zijn op je geheugengebruik, is MusikCube echt een aanrader. Evengoed heeft het veel handige functies. Je kunt playlists maken, je kunt cd’s afspelen en ook rippen, je kunt je hele library random afspelen maar via de zoekfunctie ook gedeeltes ervan. Stel bijvoorbeeld dat je een mapje ‘Nieuw’ hebt, met mp3’s die je recent gedownload hebt, dan tik je ‘nieuw’ in bij search, en vervolgens zie je alle liedjes in dat mapje die je dan 1 voor 1 of random kunt afspelen. Scrobblen naar last.fm gaat ook, via de plugin ‘Cubescrobbler’ die op de website te downloaden is. En het ziet er b.v. zo uit:

MusikCube

Songbird is de Firefox onder de muziekspelers, ‘powered by Mozilla’. Je kunt ook daadwerkelijk browsen met Songbird om b.v. via Hypemachine mp3-blogs te bekijken of via Skreemr mp3’s te zoeken en te downloaden. En net als Firefox heeft Songbird diverse add-ons, waarmee je o.a. allerlei informatie over het nummer dat je afspeelt kan krijgen. Het geheugengebruik is helaas ook vergelijkbaar met Firefox, over de 100k. Maar mocht dat geen bezwaar zijn, dan is het echt een aanrader, want het ziet er dan zo uit:

Songbird

2 gedachten over “Mediaplayer: zuinig (MusikCube) of extra functies (Songbird)

 1. Hey!
  Het is altijd fijn om te lezen dat er nog mensen zijn die MusikCube ook kunnen appreciëren!
  BTW, wist je dat er een versie 2.0 in de maak is? Op de forums van MusikCube vindt je meer info; op volgende website is al een Milestone Release terug te vinden: http://code.google.com/p/musikcube/

  Nog een speler die je kan vermelden, is XMPlayer(http://www.un4seen.com/xmplay.html). Supersnel, superklein, speelt alle formaten, is portable, zelfs met mediabibliotheek, plugins voor Last.fm, lyrics, album art en heel veel visualisaties.

  En een laatste player die ik kan vermelden is BBox (http://www.bboxplayer.com/). Het is een muziekspeler die ik maar net heb ontdekt op het internet (en geloof me, ik ben al lang op zoek naar de ‘perfecte’ player :-). Het programma heeft wel niet 100% de goede looks en is niet zo uitgebreid als Helium Music Manager of Media Monkey; maar heeft toch een supersnelle database (cfr. MusikCube) en een aantal functies die je niet terugvindt bij andere spelers.

  Saluutjes!
  Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *