Avonturen van Dimitri

dinsdag juni 9 2009

Een paar dagen Polen

Filed under: Persoonlijk — admin @ 16:46

Elk jaar organiseert schaakclub Kennemer Combinatie een reis naar Polen voor haar leden. Dit jaar hadden ze mij uitgenodigd om op hun kosten mee te gaan. Nu ben ik wel gratis “vakanties” gewend, maar toch, het is een genereus aanbod en dus nam ik het aan. De reis was met vijf leden van de schaakclub, iemand van de stichting Polen Project Lesna en mijzelf. Een ander lid van de schaakclub was al in Polen.

De woensdag werd grotendeels aan autorijden besteed, maar op donderdag gingen we Lesna (een plaatsje van ongeveer zesduizend inwoners, vlakbij de Duitse en Tsjechische grens) verkennen. Eerst een bezoek aan het daklozenhuis voor mannen, waar een kat achter een vogel aanzat:

De kat kreeg daarna een uitgebreide massage van mij.

Daklozenpoes

Het daklozenhuis zelf bekeken we natuurlijk ook, maar daar heb ik dan weer geen foto’s van. Op dit moment zag het er overigens wel ok uit, maar in koude winters zit het overvol en het verbod op alcohol wil ook wel eens tot problemen leiden. Na het daklozenhuis bezochten we een kasteel en de dam van Lesna, waarbij slechts Ronald en ik zin hadden om de vele traptreden naar beneden (en naar boven) te lopen:

Trap

Maar wie goed kijkt ziet dat er wel naar ons gezwaaid werd.

Dam vanaf beneden

Beneden waren best mooie lijnenspellen te zien.

Dam

Hierna bezochten we een school, waarin we kinderen probeerden te laten schaken. Er waren er niet zo veel die de regels beheersten, maar evengoed leken ze zich goed te vermaken:

Kinderen op Poolse school

Vrijdag reden we naar een grote stad, Wroclaw, uitgesproken als Vroswaf (omdat er eigenlijk een streepje door de L staat, zo is het niet Walensa maar Vawensa en niet Zloty maar Zwoty). In Wroclaw, het vroegere Breslau, wonen ruim 600.000 inwoners en het is dus niet veel kleiner dan b.v. Amsterdam. Er wonen ook veel goede schakers en dat gingen we eerst ’s avonds ondervinden: een lokale schaakclub had een toernooitje georganiseerd. Dat was best hard werken.

Dimitri schakend

Maar met veel moeite wist ik uiteindelijk toch met 6.5 uit 7 de eerste prijs van 200 zloty (zo’n 45 euro) te winnen. Ik kreeg ook een grote beker, die ik meteen maar aan de Kennemer Schaakclub doneerde, een donatie die met lichte tegenzin aangenomen werd.

Dimitri winnaar

Hierna werd er gegeten en uitgegaan, helaas in een club waarin veel house en r’n’b werd gedraaid, veel heb ik dus niet gedanst. Maar veel verschil met uitgaan in Nederland was er denk ik niet. Of wacht, toch wel, zoals Jimme verklaarde: “Ik vind uitgaan in Polen veel leuker, want de drank is een stuk goedkoper!” Ja, Poolse wodka is inderdaad niet duur.

Op zaterdag werden we rondgeleid in Wroclaw door onze lokale contacten, allebei met de naam Kasha. Zij brachten ons naar de Japanse tuin. Een jaar eerder hadden ze met de kc-leden de botanische tuin laten zien, wat toen tot weinig enthousiasme had geleid, maar wie weet, als je schakers maar vaak genoeg door een tuin leidt, gaan ze het wel waarderen? Vooralsnog bleek daar niets van. Veel meer werd er die dag ook niet gedaan: ergens een ijsje kopen, Paul kocht een paar goedkope Italiaanse schoenen, er werd gegeten in een steak-restaurant (met 1 vegetarisch gerecht op de kaart) en nog wat gedronken in een cafe. En zondag alweer terug! Een korte vakantie dus, maar het was wel leuk.

2 Comments »

 1. Eens te meer het bewijs dat katten een duivels gevoel voor humor hebben.

  “Ohhh, ik ben hem kwijt… NIET!” *pats, knal, hap*
  “Nee hoor ik vind dat vogeltje niet interresant.. HOPPA” *scheur, timmer, beuk*
  “Hey tweevoeter, zag je dat? Was het niet grappig? Ik was stoer! Aai me. NU.”

  Reactie by JanM — dinsdag juni 30 2009 @ 10:13

 2. […] ben nooit in Warschau geweest.De eerste keer Polen viel ik een paar kilo af, de tweede keer staat hier beschreven (allemaal niet zo recent […]

  Pingback by Polen - Warschau — vrijdag juli 4 2014 @ 8:44

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress