Avonturen van Dimitri

dinsdag november 18 2008

Coach op de olympiade

Filed under: Olympiade,Persoonlijk,Zuid-Afrika — admin @ 14:51

Momenteel ben ik in Dresden bij de schaakolympiade, als coach van de beide teams van Zuid-Afrika. Vooralsnog gaat het goed met de teams: zowel de mannen als de vrouwen staan na vijf ronden hoger dan op grond van hun gemiddelde rating verwacht werd. De mannen staan zelfs maar 1 matchpunt achter Nederland. Verslagen hierover zijn te lezen op de ChessSA olympiade weblog.

Naast mijzelf en de Nederlandse teams zijn er nog een aantal Nederlanders actief. Bij de Antillen speelt Herman Grooten op bord 1, met Ard van Beek als captain. Ghana heeft Kees Hoogendijk op bord 2, Cor van Wijgerden kwam langs om over de stappenmethode te vertellen, Daan Zult doet namens de Uva een schaaktest en verder zijn Merijn van Delft en Robert Ris als journalist en/of toerist aanwezig. Gezellig dus, al ben ik niet veel aan het socializen, het werk van coach kost veel tijd.

Wat doet een coach zo heel de dag? Na het ontbijt begint te voorbereiding, een persoon of zes die allemaal een half uur krijgen. Vervolgens lunchen, naar de speelzaal lopen, paar foto’s maken en daarna wat lezen en af en toe rondlopen om de partijen te volgen (van mannenteam naar vrouwenteam duurt meestal wel een paar minuten, hoewel iedereen in 1 grote zaal speelt). Zo gauw een speler klaar is ga ik zijn of haar partij analyseren, en daarna met nog zo’n drie spelers. Om alle acht partijen te anayseren lukt helaas niet in een dag. Vervolgens eten, internetten, indeling voor de volgende ronde bekijken en bespreken/bepalen wie de volgende dag niet speelt. De teamopstelling moet ik de volgende dag om een uur of negen inleveren met een briefje. Druk dus!

Dresden is overigens een prachtige stad. Elke grote oude stad heeft wel plekken zoals op onderstaande foto, maar in Dresden kom je constant dit soort plekken tegen. Het moet fijn zijn om hier te wonen.

Dresden

Edit: ik was nog vergeten te melden dat er ook diverse Nederlandse arbiters en officials zijn, en dat Sandra de Blecourt voor Denemarken speelt (zij is inmiddels ook Deens geloof ik).

2 Comments »

  1. […] leuk, lag pas om 4.30 AM weer in bed. Met Dimitri Reinderman (hier als coach van Zuid-Afrika, zie http://www.dimitri.org/coach-op-de-olympiade), Daniel Stellwagen, Jan Werle, Sandra de Blecourt (nu Deens damesteam, ooit deelnemer NK Rapid […]

    Pingback by Ghana-Meppel-Dresden – Meppeler SchaakVereniging — dinsdag september 15 2009 @ 11:41

  2. […] leuk, lag pas om 4.30 AM weer in bed. Met Dimitri Reinderman (hier als coach van Zuid-Afrika, zie http://www.dimitri.org/coach-op-de-olympiade), Daniel Stellwagen, Jan Werle, Sandra de Blecourt (nu Deens damesteam, ooit deelnemer NK Rapid […]

    Pingback by Alberts SchaakBlog: In Memoriam: Kees Hoogendijk (1955-2012): een veelzijdig mens én enthousiast schaker — maandag maart 25 2013 @ 12:03

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress