Avonturen van Dimitri

dinsdag oktober 7 2008

China 5: rapid en dammen

Filed under: schaken,World Mind Sport Games — admin @ 14:17

Ook het rapidtoernooi heeft geen successen gebracht voor de Nederlanders. Ik had eerder geschreven op de eerste dag 1 uit 3 gehaald te hebben, op de tweede dag kwam daar 1.5 uit 4 bij. De laatste twee ronden won ik echter waardoor ik toch nog vijftig procent haalde, in een veld waarin ik een van de laagste ratings had. Peng begon goed, zakte terug maar eindigde toch nog op een plusscore. Petra speelde naar eigen zeggen het slechtste toernooi uit haar leven. Maar zij was hier vooral voor de teamtoernooien.

Ik heb inmiddels een kamergenoot (of eigenlijk een appartementgenoot, we hebben eigen slaapkamers), de Braziliaan Alexandr Fier. Deze bleek twee aflevering van het blad Rotterdamchess bij zich te hebben, die hij in Vlissingen van mijn teamleider gekregen had. Ik kon daarin dus een paar keer mijn eigen naam aanwijzen 🙂 Zijn blitztoernooi ging niet zo goed, maar in het rapidtoernooi had hij een geweldige eindsprint en door in de laatste ronde van Zhang Zhong te winnen plaatste hij zich voor de halve finales. Helaas verloor hij vanmiddag de halve finale van Korobov, die morgen de finale speelt tegen de Chinees Bu. Opmerkelijk was nog dat Wang Yue weer faalde met 3.5 uit 9, na met 3 uit 4 gestart te zijn!

Het eten wil bij toernooien als dit nog wel eens afzien zijn, vooral als vegetetarier en aan het eind van een toernooi (elke dag hetzelfde eten…) maar hier is het vooralsnog best ok. Bij het ontbijt hebben ze helaas geen kaas, maar bij de lunch (die iedereen in een doos krijgt) zijn er aparte maaltijden voor vegetariers en ook bij het diner (een buffet) wordt er met de vegetariers rekening gehouden. Zo hadden ze gisteren o.a gekruide tofu. Nu heeft tofu een beetje de reputatie smaakloos te zijn, maar het is maar net
hoe het bereid wordt. “In China tofu is heel heet” waarschuwde Peng mij, en inderdaad. Maar met behulp van rijst en groente wist ik het zonder brandwonden op te eten.

Dammen

Een verdieping hoger dan de schakers spelen de dammers, of om precies te zijn de dammers op 100 velden (er worden ook toernooien gehouden voor dammen op 64 velden en checkers). Daar kijk ik wel eens, o.a. om de overeenkomsten en verschillen met schaaktoernooien te bestuderen. Onderstaande foto’s hadden ook van een schaaktoernooi kunnen zijn, afgezien van de borden en stenen:

Damzaal

Tsjizjov Meurs Thijssen

Op de laatste foto zijn Tsjizjov, Pim Meurs en Kees Thijssen te zien (en een mij onbekende oostblokker).

Een verschil met schaken is dat er veel sterke Afrikanen zijn (in vaak kleurige outfits, leuk om te zien) en er erg veel Nederlanders meedoen, tussen de twintig en dertig totaal. Maximaal vijf deelnemers per land krijgen een ticket van de organisatie, maar er is ook een open inschrijving waarvan vooral de Nederlanders profiteren. Een aantal talenten is er op kosten van de dambond (met een bescheiden eigen bijdrage), wat amateurs (waaronder weerman Harry Otten) is er op eigen kosten. Verder zijn er coaches mee (o.a. Rob Clerc). Die analyseert de partijen na afloop (net als bij het schaken) en er wordt ook een beetje aan voorbereiding gedaan met een database, maar bij het dammen blijken mensen veel meer verschillende openingen te spelen (en als iemand een favoriete opening speelt wil je die vaak liever vermijden). Opmerkelijk vond ik ook dat de vrouwen naast een algemene rating ook een vrouwenrating hebben. Wat het nut ervan is, is onduidelijk, de dammer die ik sprak vond het ook alleen maar verwarrend. Bij het dammen hebben ze ook electronische borden en klokken en schermen waarom de dampartijen te zien zijn, al staan die niet in een openbare ruimte zoals de schaakschermen, maar in de analyseruimte:

Damschermen

Een verschil met het schaaktoernooi is verder nog dat er bij het dammen met een normaal tempo (ik geloof 2 uur voor 50 zetten) wordt gespeeld. De Nederlanders doen het vooralsnog redelijk, de laatste standen staan op teletekst pagina 622. Ook een verschil met het schaaktoernooi 🙁

Mensen met kleine schermen gaan nu een probleem krijgen, maar ik wil toch nog even een panoramafoto laten zien van De Verboden Stad, gemaakt met het programma Autostitch (en mijn camera natuurlijk).

De Verboden Stad

Leuk om te maken, zo’n panorama. Overigens gebeurde er in De Verboden Stad nog iets opmerkelijks: ik was op een bankje aan het zitten (terwijl Petra tevergeefs naar een eetstand zocht) en zag een man met een kind en een flesje drinken (dacht ik toen, achteraf kan het ook een andere inhoud gehad hebben) aan komen lopen. De man gooide het flesje leeg in een prullenbak, deed de broek van het kind naar beneden en liet het kind in het flesje plassen. Broek omhoog, en ze liepen weer weg. En even later maakte iemand het nog bonter met een ander kind op een bank: broek omlaag, kind optillen, kind plast op de grond. He bah?

Morgen gaan Peng en ik snelschaken voor Nederland in het parentoernooi. Omdat er maar 1 paar per land kan doen zijn we waarschijnlijk bij de eerste tien geplaatst, en hoewel het individuele toernooi niet zo goed ging (vooral voor haar) kan morgen de vorm opeens er zijn en dan maken we wel kans op de halve finale! Morgenavond (middag Nederlandse tijd) waarschijnlijk een verslag hiervan.

2 Comments »

 1. Hehe, zalige eerste reply. Niet te lezen in NL B)

  Wederom kom ik er veel te laat achter dat je ook nog een blog bijhoudt & heb ik weer veel leeswerk in te halen, maar heel erg leuk om te lezen & foto’s te zien! 🙂
  Go Poeks!

  Reactie by Madelon — dinsdag oktober 7 2008 @ 17:16

 2. hahah ze plassen gewoon op straat (en niet eens stiekem) en in flesjes nou dat wordt nog wat…is weer wat anders dan hier in Nederland 😉
  ik vlieg samen met Pauline en Arlette donderdag dus we komen 10 oktober heel vroeg aan in Beijing 😛 kunnen we mooi Peng en jou in actie zien 😀
  Succes!!

  Reactie by Marlies — dinsdag oktober 7 2008 @ 21:28

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress