China 3: openingsceremonie en snelschaken

Op vrijdag 3 oktober werd in het Olympisch stadion de openingscerenomie gehouden. Bij de Olympische spelen moesten alle atleten de baan op, bij deze spelen werd dat beperkt tot 1 of 2 deelnemers per land, de vlagdragers. De andere deelnemers zaten op de tribune, en wij dus ook. Jammer was wel dat de spelers van een land niet bij elkaar werden gezet op een tribune: de bridgers zaten ergens aan de overkant bovenin, de go-spelers een tribune naast ons bovenin en de dammers heb ik niet gezien. Sowieso heb ik nog niet veel spelers van de andere denksporten gesproken; alleen wat bridgers (waaronder Meike en Marten Wortel). Wel leuk was dat veel spelers gekleed waren in de kleuren van hun land, wat dus leuke kleurenschakeringen geeft op de tribune. Zo waren de Nederlandse bridgers gekleed in een oranje tunue die ze van de bridgebond gekregen hadden, en ik neem aan dat de go-spelers hun oranje shirt ook van hun bond hadden gekregen. Ja, er zijn veel nationale bonden die het toernooi wel serieus nemen.

Maar goed, de openingscerenomie. Dat kunnen de Chinezen wel, en ook nu was het lang zitten op de tribune geen straf. Wat notabelen zoals de burgemeester van Beijing en de minister van sport deden hun zegje, de vlaggendragers kwamen een voor een binnen, met de Nederlandse vlag een paar keer (met i.i.g. dragers uit Nederland, Aruba en Sint-Maarten), een deelnemer en een arbiter beloofden namens hun collega’s zich sportief te gedragen, en daarna waren er nog wat leuke dansshows. Een paar plaatjes en een video:

Vlaggendragers

Vlag IMSA

Dansers

Dansers

Vandaag (4 oktober, mijn katten krijgen vast wat extra lekkers van mijn ouders?) was er om 11 uur een ‘technical meeting’. Hierbij werd een belangrijke nieuwe regel voor dit toernooi geintroduceerd: omgevallen stukken moet je in je eigen tijd weer rechtzetten op straffe van een gele kaart (rapid) of zelfs verlies. En ook mag je niet doorspelen als je tegenstander een stuk omgooit: dan kan de arbiter de partij voor beiden verloren verklaren! Een ander speciaal iets aan dit toernooi is dat er aparte toernooien voor mannen en voor vrouwen zijn. Dat laatste is normaal, maar dat eerste niet, het schijnt een IOC-regel te zijn (en ik heb inderdaad nooit bij b.v. atletiek of zwemmen vrouwen zien meedoen bij de mannen).

Het snelschaken begon om drie uur. De opkomst was wat matig: bij de mannen deden er 32 spelers mee, bij de vrouwen 46. Ik was nummer 26 geplaatst, een zwaar toernooi dus. En dat bleek: de eerste twee partijen verloor ik kansloos, in de derde had ik een stuk kunnen slaan maar ik deed het niet en ging door mijn vlag. Ook Petra (0 uit 3) en Peng (1 uit 4) begonnen slecht. Daarna ging het wat beter (2 uit 2 met 1.b3) en ik kwam op 3 uit 8, Petra zelfs op 4 uit 8. Ik won een potje met veel geluk, speelde remise tegen Shabalov met wit (waarin ik bij het indrukken van de klok een stuk omgooide, maar hij claimde niet) en mocht ik de laatste ronde met zwart tegen Wang Yue, de nummer 10 van de wereld. En ik overspeelde hem gewoon! De opening speelde ik beter, vlak erna won ik een pion, alles afruilen, hem helemaal vastzetten, stuk winnen en klaar. Dat gaf een erg lekker gevoel… 5.5 uit 11 dus, geen slecht resultaat in dit veld. Petra verloor de laatste drie en eindigde op 4 uit 11, net als Peng. De uitslagen (en misschien later ook de partijen?) zijn hier te vinden.

Overigens was ik over de avonturen in de binnenstad nog vergeten te vertellen dat Petra en ik een paar keer op een foto moesten met een Chinees, vooral Petra’s blonde haren trokken de aandacht. En het weer is iets minder geworden, het heeft zelfs even geregend vandaag. Morgen begint het individuele rapidtoernooi, en heb ik waarschijnlijk ook foto’s van de speelzaal.

You may also like...