Avonturen van Dimitri

vrijdag oktober 3 2008

China 2: toeristje spelen en afdingen

Filed under: schaken,World Mind Sport Games — admin @ 17:26

Woensdag 2 oktober stonden Petra en ik vroeg op om toeristje te gaan spelen, terwijl Peng slaap ging inhalen. We gingen naar een van de grootste toeristische attracties van Beijing: de verboden stad. We moesten wel eerst erheen, en dat bleek al een avontuur op zichzelf. We namen eerst een bus voor 2 yen (1 euro = 10 yen), om over te stappen op de metro. Dat bleek niet zo eenvoudig: de eerste metro die kwam was propvol, en we konden er niet meer in. Bij de tweede metro net zo.

Propvolle metro

Uiteindelijk stonden we vooraan en konden we instappen, waarna we ervaarden hoe het zal zijn om een forens in China te zijn. Het metrosysteem is op zich best goed in Beijing overigens, beter dan in Amsterdam, maar dus ook veel en veel drukker. En na het uitstappen werd het niet veel beter op weg naar de uitgang:

Drukke uitgang metro

Maar toen we eindelijk het metrostation uit waren, bleek het buiten net zo druk.

Buiten ook druk

Maar goed. “De verboden stad was de plaats van waaruit de Chinese keizers van de Ming- en de Qing-dynastie hun rijk bestuurden.” Het is nogal groot: 750 bij 960 meter groot en het was dan ook vooral een lange wandeling: de tempels zien was vanwege de drukte lastig. En eigenlijk waren we blij dat we eruit waren. Daarna gingen we bij een terrasje langs het water wat eten, in een restaurant die me niet goedkoop leek (1,80 voor een softdrink) maar uiteindelijk was een redelijk uitgebreide maaltijd voor ons tweeen niet eens dertien euro (waarbij de fooi geweigerd werd, Chinezen doen hier niet aan). Vervolgens leerde Petra afdingen, toen ze batterijen voor haar camera wilde nemen.

*Petra wijst op een pakje met vier duracell batterijen*
*Vrouw achter balie tikt 65 op een rekenmachine*
Petra: “Bekijk het!” en loopt weg.
Vrouw: “40?”
Petra loopt nog steeds weg.
“30? 25!”
Petra is de zaak uit. “Ik hou niet van moeten afdingen”

Later koopt Petra een flesje water. Ergens anders had ze daar drie yen voor betaald, maar de verkoper steekt vijf vingers op. Petra steekt drie vingers op. Petra hoeft maar drie yen te betalen.

“Ik leer het al!”

Nogmaals proberen batterijen te kopen. Weer een pakje Duracell, maar nu 4 + 1 gratis.
Petra: “How much?”
Man tikt 50 in.
Petra tikt 20 in.
Man tikt 30 in.
Petra tikt 25 in.
Man schudt nee.
Petra loopt weg.
Man zegt “ok, 25” op een toon van “als het zo moet.”
Petra betaalt met een briefje van 50.
Man probeert: “Ok, 50 for 2.”
Petra “No no, 25 for 1”

Petra blijkt er best plezier in te hebben. Ik moet ondertussen denken aan een scene uit Monty Python’s Life of Brian.

Na de halve ochtend en de halve middag gelopen te hebben, wilden we wel weer eens terug, maar dat bleek nog niet zo eenvoudig. We waren op een straat waar een metrostation moest zijn, maar op het kruispunt waar het aangegeven stond, zagen we niets wat op een metro-ingang leek. We vroegen het een politieagent, die ons de richting op wees waar we vandaan kwamen. We het die richting op lopend nog wat mensen, maar een duidelijke routebeschrijving kregen we niet. Uiteindelijk namen we maar een bus die ook richting ons hotel ging. We zagen ook wat propvolle bussen, maar deze was gelukkig niet al te vol, slechts 1 persoon die stond. Een halte later stond iemand op en kon Petra zitten, maar er kwamen ook veel mensen bij. En een halte later nog meer mensen, en nog meer mensen, en stond ik toch in een propvolle bus, terwijl mijn voeten erg zeer deden… dat was niet het meest prettige half uur van de dag. Maar goed, ik overleefde het.

Vandaag was de openingsceronomie, maar het verslag daarvan komt morgen (het loopt alweer tegen middernacht hier). Maar nog wat ditjes en datjes: het hotel waar we zitten blijkt tijdens de Olympische spelen het olympische mediadorp te zijn geweest. En het is overdag tussen de twintig en vijfentwintig graden in Beijing, rokjesweer dus Arlette! En Hyves lijkt hier geblokkeerd te worden (kan er nooit op tenminste). Nu zijn er vast hyves die de Chinese regering niet bevallen, maar op Facebook is wel weer toegankelijk.

Morgen het eerste toernooi, 11 ronden snelschaken!

4 Comments »

 1. haha ik hou helemaal niet van afdingen dat wordt nog wat 😉 maar ik ga denk ik ook voor de Petra aanpak 😀

  Echt niet normaal zoveel mensen… worden jullie nog raar aangestaard of valt dat wel mee? Heel veel succes met het snelschaken!

  Reactie door Marlies — vrijdag oktober 3 2008 @ 19:13

 2. Tip: Als je de weg naar je hotel zoekt, dan moet je je sleutelkaart laten zien aan een voorbijganger. Die rare tekens op de kaart zijn Sjinese letters die samen de naam van je hotel vormen.

  Reactie door Jan Blom — vrijdag oktober 3 2008 @ 20:07

 3. Wat een tof allemaal, leuk dat je meedoet aan dat toernooi hoor :).

  heb je geprobeerd hyves te bereiken via http://www.vtunnel.org ? Is een openbaar te gebruiken proxy 🙂 moet vast lukken tenzij ze die site ook hebben geblokkeerd

  Reactie door Nils Osinga — zaterdag oktober 4 2008 @ 22:58

 4. Bedankt, dat werkt! Ik had al tevergeefs verschillende andere proxies en anonimizers geprobeerd, maar vtunnel.com doet het wel 🙂

  Reactie door admin — maandag oktober 6 2008 @ 13:50

RSS feed for comments on this post. TrackBack URL

Leave a comment

Powered by WordPress